Cum se pastreaza o saltea

Noua saltea pe care tocmai ti-ai achizitionat-o te multumeste intru totul? Daca raspunsul este unul pozitiv, inseamna ca atunci cand te trezesti ai o stare buna de spirit, te simti odihnit, ca si cum intregul tau corp a fost rasfatat pe tot parcusul noptii. Aceasta ar trebui sa fie descrierea starii de bine ce trebuie sa o percepem dupa somnul pe o saltea care se vrea a fi de calitate. Daca acest lucru se intampla, cu siguranta vei dori sa poti pastra aceasta saltea intr-o stare optima cat mai mult timp. Tocmai in aceasta idee am realizat acest articol, pentru a te ajuta cu cateva sfaturi practice in legatura cu intretinerea unei saltele.

Solutii care functioneaza intotdeauna

1. Prima recomandare pentru o saltea este aceea de a o intoarce periodic pe ambele parti. Operatiunea aceasta este cu atat mai indicata in cazul unei saltele cu arcuri, pentru ca folosind-o unifrom, pe ambele fete, vom evita tasarea, distrugerea, arcurilor. Dar nu numai. Si o saltea realizata din spuma (poliuretanica sau memory) se pastreaza mult mai bine daca este intoarsa periodic. La ce interval trebuie sa intoarcem o saltea? Ideal ar fi ca aceasta operatiune sa fie facuta macar de doua ori intr-un an, daca nu trimestrial. Pentru a completa mai eficient toata treaba, poti scoate salteaua la aerisit pentru cateva minute macar.

2. Unul dintre principalii inamici ai unei saltele este si a fost intotdeauna, praful. Acest lucru este valabil pentru orice model de saltea, chiar daca este fabricata din materiale antialergice, antibacteriene. Solutia? Aspirarea! Da, apeleaza la aspirare si astfel vei reusi sa ai o saltea mentinuta intr-o buna stare igienica. Ar fi indicat sa iti gasesti timp pentru aceasta operatiune cel putin o data pe luna, si astfel vei uita ce inseamna alergii.

3. O alta varianta la indemna, poate chiar cea mai indicata atunci cand vine vorba despre pastrarea unei saltele, este imbracarea acesteia intr-o husa care sa o protejeze impotriva prafului, mizeriei, umezelii. Vei descoperi multe avantaje folosind o husa protectoare,cum ar fi impiedicarea infiltrarii prafului dar mai ales usurinta prin care putem rezolva un accident cum ar fi patarea saltelei cu cerneala, mancare, etc. Acum, pe piata exista multe tipuri de huse protectoare pentru saltele, fiecare avand proprietati diferite, ce pot fi selectate confrom nevoilor noastre. Unele sunt impermeabile, astfel ca vom avea mereu o saltea uscata, placuta la atingere.
Indicatii intretinere saltea

4. Daca inevitabilul s-a produs fara a putea apela la o varianta precum cea mai sus propusa, respectiv protejarea unei saltele cu o husa detasabila si intamplator ai patat-o, murdarit-o, sub nicio forma nu incerca sa o cureti direct cu apa. Ar fi o mare greseala pe care multi o fac. Fie ca-i vorba despre o saltea medicala din spuma poliuretanica, fie ca-i una model memory foam, odata imbibata in apa, daca nu este uscata in totalitate, produce mucegai, procedura ceea ce duce in scurt timp la distrugerea unei saltele. Acum pe rafturile magazinelor gasim o oferta bogata de produse ce ne pot ajuta sa curatam eficient zona murdara.
Daca o saltea a fost udata cu urina sau are un miros neplacut, poti folosi urmatorul amestec foarte eficient: bicarbonat (sodiu), detergent (orice fel), otet si apa. Se inmoaie fie o perie, fie o carpa cu care se sterge salteaua prin miscari apasate, repetate.
Sfaturile prezentate in acest articol le puteti folosi atat in cazul unei saltele memory foam, cat si a uneia medicale ori clasice (arcuri).